Kuvasz tillhör gruppen herdehund. Ursprunget är inte helt klart. Det finns olika versioner men en är att kuvasz, tillsammans med komondor och puli, levde med sumeriska herdar så långt tillbaka som för 7000 – 8000 år sedan. Arkeologiska utgrävningar i Eufrat-Tigris-dalen, stöder tesen att kuvasz hade varit en del av dessa samhällen. Enligt den ungerskfödde kynologen Sandor Palfalvy, skulle hundarna ha följt med herdarna från Mesopotamien till det som numera heter Ungern.

På grund av allt röveri behövde man starka tuffa hundar, som skydd. Både för sig själv och för egendom. Men även de vilda djuren, då främst varg,björn och vildsvin, bidrog till  att människorna och deras tamdjur, behövde skydd.

Den tjocka pälsen är motståndskraftig mot både värme, kyla, smuts och damm. Det behövdes i de tuffa förhållanden som det var då. Att den är vit gjorde det lättare att skilja en vit hund från vilddjuren, om herden hade behövt hjälpa hundarna.

 

Dokument från 1400-talet visar att kuvasz blev den första av de ungerska raserna som fick följa sin herre in till städerna. Även Kung Matthias hade några Kuvasz.  Han litade mer på sina hundar än på sina livvakter. Det var en tid av intriger och bakhåll och då var en kuvasz en mycket värdeful vän.

 

Den Ungerska Kennelklubben MEOE bildades 1912, och Ungerns förste presiden Dr Emilrol Raitsits, var med och bildade den.

År 1921 reviderades rasstandarden från 1905, och så vitt jag vet är det den som gäller nu.

När det stora kriget kom (1914) till Ungern, gjorde bristen på mat och andra förnödenheter att stammen minskade till ett minimum. Militären behövde hundarna för andra ändamål, och man tvingades ge bort sina mest värdefulla djur. När ungern blev ockuperde dödades trogna gårdvarar  i hundratal. När kriget var över hade tusentals Kuvasz dödats, och många dog på sin post.

De ryska ockupanterna och den nya regimen såg på hunduppfödning som en lyxhobby och behandlades där efter.

I hemlighet möttes uppfödare och rasentusiaster för att samla in i de få hundar som återstod, för att börja uppfödning på nytt.

 

Rasen i Sverige

 

Den första Kuvaszen som registrerades i Sverige, 1969 importerade av en ungersk läkare vid namn Dr. Tibor Buzády. Han tog med sig en hanhund vid namn Betyartelepi Bicsak Csigo, och kom från Ungern.

1970 importerades en tik som födde sina 10 valpar i karantän. Tyvärr dog hon en kort tid efter valpningen. Aszti, som en av valparna hette blev 14 år gammal, och det anses som ett rekord för rasen i Sverige.

1973 bildades föreningen för ungerska rashundar, i Sverige. Då var 120 st individer, de olika raserna var då: Kuvasz, Puli och Viszla.

Från 1969 t o m maj 2001,  har det registrerats 160 valpkullar med 1137 Kuvaszvalpar, 30st var importer. 2012 registrerades 334 Kuvasz hundar

Den 10 maj 1992 i Linköping bildades den Svenska rasklubben för kuvasz (Svkk). 2010 belönades SvKK med ett hedersdiplom från Ungern.

 

När jag med ett ovant öga ser på de regler för avel klubben har, förstår jag varför rasen är så genuin och frisk.

Konkurrens mellan uppfödare finns inte som jag ser det. Alla verkar för en bra och genuin ras, och att tjäna pengar på hundarna är  oväsentligt.

 

Det är med stor förväntan jag nu skall ta mig an en hund som jag är övertygad om kommer att bli den bästa i världen. Det blir ju lätt så, mina barn och andras ungar ;)