Sjuk avel

Sjuk avel

Till min stora lycka har jag hittat en ras där sjuk avel inte förekommer. Tyvärr är inte alla ras-entusiaster är inte lika noga.

Nedan följer mina personliga reflektioner om en marknad där pengar och inte genuint hundintresse styr.

DCM

DCM är en obotlig hjärtsjukdom då hjärtat blir försvagat. DCM drabbar främst vuxna hundar och sjukdomen utvecklas successivt. De typiska förändringarna hos hunden som sker i hjärtat är att det blir utvidgat, får nedsatt rörelse och får rytmrubbningar (kammarextraslag).

DCM orsakas av en eller flera genetiska defekter som nedärvs från föräldradjur med DCM. Exakt vilka genetiska defekter det rör sig om är fortfarande okänt men mycket forskning bedrivs för att få svar på den frågan. Det man däremot vet är att sjukdomen inte visar sig fören efter tre års ålder. Hundar med diagnosen blir sällan över 8 år.

Jag har under några år följt en blogg om en kvinna och hennes hundar. Hennes hane fick diagnosen DCM, och dog vid en allt för tidig ålder. Kvinnan som har bloggen har lagt ner otroligt mycket jobb på att föra statistik på vilka hundar som har testats, och kullar som födds av otestade föräldrar. Hon har naturligtvis fått hotbrev från uppfödare som avlar på icke testade hundar.

http://www.mlie.se/?page_id=8264

Att mista en familjemedlem är alltid svårt, men att den dör vid ung ålder är tragiskt. Och att medvetet utsätta valpköpare för det borde vara straffbart.

Ett renrasigt helvete

Dokumentären ”Ett renrasigt helvete” skapade kort period debatt och var vidrig att se. I skrivandets stund finns den att se på internet följ länken nedan. http://www.youtube.com/watch?v=yZMegQH1SPg

För de som inte klarar av att se den kan jag berätta lite. I ett fall är det en hund där hjärnan trycker mot skallbenet och skapar spasmer. Hunden har vunnit massa priser och bedöms vara helt ok. Ett annat fall är det en hund med en benställning som gör det svårt för den att röra sig. Det finns flertalet exempel på hur sjukt det är.

Att det fanns starka krafter som gjorde försök att stoppa spridningen av filmen förvånar mig inte. Domare och arrangörer på Crufts mm, tyckte ju att hundarna såg sunda och friska ut.

Som djurälskare tycker jag det är synd att debatten har tystnat, för så vitt jag vet har det inte hänt mycket. Det bedrivs forskning om åtminstone DCM, men tuffare regler om avel saknas. Vissa rasklubbar förbjuder avel på djur som inte genomgått gentester (Kuvasz är en). De har lagt ner ett gediget arbete på att få en friskare och sundare stam, och det har gett resultat.

Ett exempel är höftlederna, år 2005 hittades 25st och år 2010 5st (HD grad A).

Nu kanske några tror att jag skrivit detta för att framhäva just Kuvasz, så är inte fallet.

 Att jag gör en jämförelse, är för att visa att det går att avla rätt. I min ungdom sades det att blandraser är ofta friskare än renrasiga. Det stämmer inte längre. På den tiden var det ofta s.k. tjuvparningar, alltså ingen planerad parning. Nu bedrivs valpfabriker där de mest udda hundar kommer ut. Naturligtvis söta och charmiga, men en hund som har kanske fyra raser i sig, ex Schäfer, jack russell, bordercollie och pekingese, är det inte så svårt att förstå att det blir problem. Dels den fysiska biten, men även det psykiska.

Nu får jag väl fan för att jag rackar ner på blandraser. Vad jag menar är att, om du väljer blandras har du mer parametrar att ha koll på, och dokumentation saknas ofta.  Blandar du exempelvis en Retriver med Dobermann, är risken att generna skapar konflikter i hjärnan som den inte klarar av.

För att ta död på de eventuella misstankarna om att jag inte tycker om blandisar, kan jag säga att flera av mina favorithundar är blandisar.

I Danmark har de varit kreativa, de har infört en lag, som jag anser är mycket märklig. Den förbjuder gener av vissa raser. Den eller de första hundarna som blev avlivade var inte ens gen testade. Det var bara polisens bedömning som gällde.

Jag som inte har så stor erfarenhet av hundar (ca 46 år), anser att det är individen, inte rasen som borde bedömmas. Hur man skall komma till rätta med olämpliga ägare är en helt annan sak.