Nu har Jackie blivit stora damen

Nu har Jackie blivit stora damen

Förra helgen hade vi födelsedagsfika här, det var jag som hade överlevt ett år till.

De hanhundar som var på besök hade helt ändrat uppfattning om Jackie. Vissa raser är lite som strutsar, om något otäckt dyker upp vänder de bort huvudet, och det otäcka är borta. Det hade varit kul att se när en av familjens hundar gjorde så på en MH-testJ. Jag såg däremot en film om hur en Dobermann gjorde i samma situation. Den närmade sig, och overallen flyger upp. Hunden rusar därifrån och hundföraren kunde inte hålla i kopplet. Får jag välja beteende hade jag nog valt det första på min hund.

Trots den första tekniken var de dock haft problem med den när det gäller Jackie. Hon var ju överallt hela tiden.

Nu var det emellertid annorlunda, Gumme som en av familjens Pumi heter, blev mycket kär i min lilla ängel. Hon hade inte börjat löpa då, men min brorsdotter som är utbildad inom hundar, sade att doften kommer ca en vecka innan löpet. Första blodfläcken jag såg kom någon dag senare, så jag förstår att intresset var stort. Själv är mina kunskaper om löptikar begränsat. Katja fick P-spruta och Eckie hade jag bara en kort tid. Dagmatte sade att tikar kan bli som tjejer i liknande situation. Det har jag som tur är inte upptäckt ännu med Jackie. Hon är lika gosig som vanligt, men tröttare.

Jag funderade på hur valpar skulle bli med Kuvasz och Pumi gener. Kropparna skulle naturligtvis bli en katastrof. Jag har sett hund där liten och halvstor hund är korsad, korta ben och stor kropp. Att hunden har problem med fysiken, är ingen överdrift.

Men hur skulle en Kumi bli? Att den skulle ha mycket energi är väl ingen överdrift. Båda är ju arbetande hundar, och vallhundar har ju tendens att bli extremt aktiva, och vi som har Kuvasz vet ju att de kan hålla igång. Att Kumi skulle bli en tuff hund är väl ingen tvekan om heller. Konflikten vore väl om den skulle vakta eller vända sig bort. En sådan konflikt i hjärnan kan bli jobbig för hunden. Det finns säkert många fler saker, men det jag tänker mest på är envisheten och tjurigheten. Fördelen skulle förvisso vara att de kanske inte hårade så mycket.

Självklart skulle jag aldrig drömma om att avla fram en blandis, men det är ju lite kul att fundera hur de skulle bli i teorin. Det kanske vore något som en del uppfödare av blandisar borde göra, i stället för att tänka på hur mycket pengar de tjänar. Jag blev chockad när jag såg en sådan uppfödning på bild. De som visade bilderna hade själv köpt en valp där. Det är en underbar hund men, tyvärr har den förutom de fysiska problemen, problem med andra hanhundar. Det sistnämnda har förvisso inte med blandningen att göra. Jag har själv haft en hund med hundaggressivitet, och är pinsamt medveten om varför. Det problemet har jag inte med lilla Jackie, hon älskar att leka med andra hundar.

En annan sak jag värdesätter med Jackie är att hon är så tyst. Hon skäller inte när hon leker, men säger till här hon vill gå in, eller när det står någon gäst i hallen. Om jag hör henne skälla inne i sovrummet vet jag att det är bus i sängen. Rörmokaren fick däremot veta vem som vaktar här i huset. Det var inget ihärdigt skällande, men hon visade att hon vet nog hur hantverkare skall behandlas. När han plockade ihop sina saker undersökte hon dem och honom, och en liten stund till och han hade fått en puss J . som tack för det fick vi en räkning på 3000kr av honom.

Nu är snart Jackies farmor och farfar här så jag får sluta skriva för denna gången.

Ha det bra, och om inget annat hoppas jag vi ses på Kuvaszspecialen