skrämma bort spöken

Det är väl förvisso ingen som har missat att det snart är Jul igen.

Vi har i alla fall börjat att förbereda lite,  vi har bakat lussebullar och köttbullar. Som alltid är det ett bestyr för att i möjligaste mån, göra det med minsta möjliga hundhår i.

Gunilla läste att saffran inte är nyttigt för hundar. I alla år har jag givit mina hundar lussebulle och har väl haft tur. Samma sak med choklad och lök.

När jag skaffade min första hund lärde jag mig att man inte skall ge hundar från djur som börjar på F. Nu mera är det ok att ge hundar rå fågel. Det något som jag förmodligen aldrig kommer att göra. På den tiden jag jobbade i korvkiosk var det noga Med hygienen mellan kyckling och den övriga maten, så kyckling är jag noga med.

En dag i helgen när vi gick vår vanliga runda, var det aktivitet i grusgropen/motorbanan. Några män hade monterat ner ett plåtskul och var på väg att åka. Men en man dröjde sig kvar och pratade hund. Han hade själv haft Kuvasz sade han. Jackie som är reserverad mot nya människor, gick efter någon minut och pussade på honom. Hon fick ju knuffa undan Bejke för att komma åt.

Mannen ville visa sig på styva linan och lära oss om rasen. Jag kommer inte ihåg vilket ursprungsland han sade, men det var i alla fall inte Ungern. Han visste ju i alla fall hur man gör med den här typen av hundar, och jag är nöjd med att våra flickor accepterade honom så fort.

Bejke har upptäckt att det är kul att klättra och springa i sandhögarna. De har ju bra utsikt över området där uppe och det är ju kul när underlaget rör sig. När älgjakten var som intensivast undvek vi skogen. Så det har blivit både sand och asfalt för dem.  Att gå på en relativt trafikerad väg är ju inte så kul, så vi åker ju ibland iväg till olika ställen där bilarna inte kör så fort. Nya miljöer och dofter är ju ganska tröttande på flickorna.

På kvällarna har Jackie mycket jobb med att vakta sitt revir. Bejke är inte lika pigg på att hjälpa till med det. När Jackie springer runt och skäller vill Bejke vara inne hos oss i tryggheten. Så småningom lär väl även hon hjälpa till att skrämma bort spökena.