Många skratt

Visst är det imponerande att se ett lydnadsprogram. De flesta vet ju hur mycket jobb det ligger bakom. Och visst är det kul att se när hundar utför div cirkuskonster.

Men saken är den att jag själv upptäckte ganska tidigt att jag inte gillade det där med att hunden hela tiden väntar på ett kommando. Visst, det finns säkert hundar som finner glädje i det. Men själv tycker jag nog att lite av hundens natur har försvunnit. Mina fd. hundar förväntade sig inte att få kommando, men när de väl fick det lydde de oftast.

Jag skrev i går i en grupp att, jag har nog aldrig skrattat så mycket som de senaste 2,5 åren. Det är nog förmodligen sant. Tag bara det lilla som hände i går tex. Jackie var ute och jag kallade in henne. Hon stod en lång stund och glodde på mig som om hon förväntade sig en jakt runt i trädgården. Jag slutade jaga henne för 2 år sedan, men hon tror fortfarande på alvar att jag skall försöka. En vanlig inkallning går till på följande sätt. Jag försöker först att lokalisera var i trädgården hon är. Sedan öppnar jag dörren och ropar hennes namn. När jag ser att hon har uppmärksammat mig försöker jag med ett enkelt ”kom”. Jag låter henne fundera och utvärdera det hela i några sek. När det inte har någon märkbar effekt stänger jag dörren ljudligt. Jag står kvar vid dörren och väntar några sekunder tills hon skäller till och meddelar att hon själv tog beslutet att vilja gå in.

En annan rolig lek är när jag har eller skall duscha. Jackie har stenkoll på mig när jag är i badrummet. Öppnar jag dörren med Duschen på står hon i startgroparna att fly för livet. Jag ser ju så väl att hon har bus i blicken så det är svårt att inte busa till det lite extra, vilket brukar sluta med pussar och kel.

Bejke är fortfarande en liten stjärna med inkallning, och badrummet är trotts allt inte så farligt. Det brukar ju finnas både stumpor och tofflor där som man kan busa med. Hon vet ju även att skor inte är tillåtet att bära eller tugga på, så det är kul att smita iväg med.

Att se dem busa och springa runt är ju en fröjd för ögat och skälen. Och varje gång vi har köpt en ny leksak, blir det fullt ös. Det kampas och den slängs runt i huset.

Ja, vi har verkligen underbara hundar som ger många skratt