Leriga tassar

Oj så mysigt nu är våren här igen

På fb ser jag hur en del har hittat vårtecken i form av blommor. Vårtecken har förvisso jag också hittat. I form av leriga hundar och golv. Dessutom är det ju snart dags för Jackies vårlöp.

Hon brukar ju tajma in det lagom till Kuvasz promenaden, men jag hoppas det är över till dess i år.

Som en del kanske har uppmärksammat har vi fått hem våra hoodies, men Bejke tryckt på ryggen. Det märks att jag inte riktigt hänger med, för jag tyckte de var dyra, medan många sade att det är normalt pris (ca750:- styck).

Förra helgen var vi på möte i Jönköping med Kuvasz klubben. Det är alltid lika trevligt att träffa den delen av familjen. Men det är lite synd att det var så få som var med. Men som en vän skrev i går, Sverige är ett långt land. Jag hoppas att desto fler kommer till Hökenås i sommar. För mig är det årets höjdpunkt när vi får träffas och diskuterar ditten och datten. I år har i alla fall vi med oss en hund, och en mor mer, än förra året. Jodå, mor har blivit frälst på äldre dagar. Att sitta på stickkaffe är naturligtvis trevligt. Men att träffa hundgänget är en riktig höjdare, tycker hon. Man behöver ju inte ha en hund för att älska vår gemenskap.

På den tiden då jag växte upp och perioden då vi inte hade hund, försökte jag umgås så mycket det gick med folk som hade hund. Naturligtvis planerade jag redan då att skaffa en egen när jag flyttade hemifrån. Att det sedan blev de raser det blev var mer eller mindre en slump. Nu när jag läser i vissa grupper på fb, inser jag hur viktigt det är att planera och forska för att hitta rätt ras. Jag måste medge att jag hade tur, som hittade raser som var rätt just då. En Kuvasz vid den tidpunkten hade kunnat sluta med katastrof. Men jag tror och hoppas att ingen hade sålt en till mig då.

Att turen med hundar håller i sig, är det ingen tvekan om. Vi har två underbara flickor och vi lär oss massor, hela tiden av både vänner och våra hundar. De främsta lärdomarna är att ha tålamod och att det inte är hela världen om de inte kan elitlydnad. Men även att genetik faktiskt har en avgörande roll i hur hunden kommer att bli. Jag tvivlar inte på att t.ex. en Leonberger kan läras att valla, men den kommer säkerligen inte att bli lika bra på det som ex. en Pumi.