Valpar

Så underbart med valpar

Nu har vår första kull äntligen kommit. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, men Jackie lever i alla fall och det är det viktigaste.

Det blev en lång väntan. Trotts att jag hade läst en massa om processen var det naturligtvis annorlunda i verkligheten.

Någon gissade att hon kanske kunde föda redan på torsdagen, fick vi vänta till på söndag förmiddag innan värkarna startade. Efter hand ökade dem, för att sedan nästan upphöra helt. Efter att ha fått rådet att ringa veterinär blev det ilfart till djursjukhuset i Läckeby. Där undersöktes Jackie och veterinären undrade vad det var för en underbar ras. Hon sade att direkt hon brukar känna sig osäker plockar hon på hunden munkorg. Det var det ju naturligtvis inte tal om i detta fall. Hon menade att detta var en exemplarisk hund som var lätt att hantera. Det blev både rönken och ultraljud, där hon konstaterade 2 döda och ett svagt hjärtljud. Hon sade att det var tvunget med kejsarsnitt och vi var välkomna tillbaka om 1,5 timmar. Efter två timmar fick vi komma in i ett rum och vänta. Djursjukvårdaren visade oss hur vi skulle komma att mata de små. Hon berättade också hur hon hade lyckats återuppliva de två döda. Hon tyckte inte att vi skulle vara för optimistiska när det gällde dessa två och yterligare en av dem. Tyvärr fick hon rätt om dessa två. Men nu var det dags att mata dem. Klockan var väl omkring 14.00 och hade allt varit normalt skulle den första ha fått mat kl 09.00. Det var ett öronbedövande ljud från lådan hon hade burit in dem i, och direkt började det sticka upp små huvud över kanten. I samma veva kom veterinären in och berättade att Jackies livmoder hade spruckit, så de var tvungna att ta bort den. Senare berättade hon även att någon/några fostersäckar hade gjort det samma. De hade varit tvungna att rengöra Jackies buk regält innan de kunde sy ihop henne.

Det var bara att sätta igång att mata. Jag kan erkänna att jag blev otroligt stressad av att inte kunna räcka till. Men så småningom var de små valparna nöjda. När vi nästan var klara kom de in med Jackie. De sade att när hon börjar vakna till kan vi lägga till hennes valpar. Naturligtvis såg hon sog omkring med förvånande blick när det var valpar överallt. Men hon gick in i rollen som mor genast.

När slutligen Jackie kunde stå och gå, fick vi åka hem. När vi landade här hemma var klockan omkring 21.00, det hade blivit en lång och omtumlande dag.