Fö fan Helge

1985 myntades uttrycket ”tänk på pocenten Helge”

Det har jag gjort ett tag nu det senaste året. Kanske inte samma pocent som Ole och Helge, men i hundavel.

Jag lärde känna under min uppväxt två killar som i folkmun var båda roliga och snälla, men de var i mångt och mycket annorlunda. Den gemensamma nämnaren mellan dem var att deras föräldrar inte hade tänkt på procenten.

Bådas föräldrar var nämligen kusiner. I hundsamanhang skulle det bli en inavelsgrad på ca 6,3. Enligt experter i hundvärden är det inte så mycket, men jag kan ändå inte låta bli att tänka på killarna i grannbyn.

Under de snart sju år jag har varit med i olika grupper på Facebook, har det varit mycket frågeställningar om vår avel i Sverige. Allt från Schäfer i allmänhet, till höftleder.

Djur i allmänhet rör upp känslor och hundar i synnerhet, det är allmänt känt, det har t.o.m. gjorts forskningar om det. Vi hundmänniskor är absolut sämst på att hålla sams i diskussioner på internet. Trots mycket osämja, är många överens om att vi uppfödare borde jobba mer för en sundare avel. När jag i något samanhang nämnde att vi hade kommit under 3% i inavelsgrad, fick jag otroligt mycket positiv respons.

Att exempelvis en uppfödare av ex Norsk Lundehund som det finns 39st hundar av i Sverige, redan har problem med avelsbasen, har svårt att komma under 6,3% är ju en sak. Men finns det en population på ex över 200st, går det ju bevisligen att komma under.

Jag är förvisso bara en glad amatör och kan inte ett skit om genetik, men jag vet i alla fall att så länge man har ett bra säljargument är det lättare att sälja. Och förr i tiden sades det att kunden har alltid rätt, så oavsett om någon procent hit eller dit kanske inte spelar någon egentlig roll, finns det många potentiella kunder som tycker det.